Standpunten Leterme en Keulen vernedering voor alle Vlamingen uit de Druivenstreek

Wij betreuren ontbreken van grondige analyse van de aanklacht Franstalige pers

Overijse, 12 juni 2008

Aan de eerste minister Yves Leterme Aan Vlaams minister Marino Keulen
Geachte heren,

Wij hebben deze avond kennis genomen van uw respectievelijke standpunten betreffende het “Meldpunt voor Taalklachten” in Overijse.

Wij betreuren dat dit gebeurd is zonder grondige analyse van de aanklacht zoals ze geformuleerd en gemanipuleerd werd door de Franstalige pers. De uitgesproken conclusie van beleidsmensen op het hoogste niveau in het federale parlement en in het Vlaams parlement ervaren wij als “een trap onder de gordel” en veroorzaakte vanzelfsprekend gejubel bij de francofonie.

Het rechtstreekse gevolg is dat Franstaligen onmiddellijk een reeks schriftelijke doodsbedreigingen hebben geuit aan het adres van de burgemeester van Overijse en aan anderen. Wij laten in het midden welke beleidsmensen hiervoor de verantwoordelijkheid wensen op te nemen. Dit is zeer ernstig en onaanvaardbaar.

Het Vlaams Komitee Druivenstreek protesteert tegen deze gang van zaken. De ingenomen standpunten zijn een vernedering voor alle Vlamingen uit de Druivenstreek, zeker bij hen die zich inzetten voor een Vlaamse Druivenstreek en zich verzetten tegen de verfransing of verengelsing en hiervoor vriendelijke brieven schrijven. Is dit middeleeuws?

En de grondwet? Hebben Vlamingen geen recht op een minimum aan respect voor hun taal en eigenheid?
Met bijzondere hoogachting,

Henri Otte Secretaris VKD-Spoorslag
Daloensdelle 21 3090 Overijse

Dries Vanhaeght Voorzitter VKD-Spoorslag
Jozef Kumpsstraat 61 1560 Hoeilaart
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Koen Denayer)