Gewestelijk Expresnet (GEN) op CD-ROM

De NMBS moet haar plannen, milieueffectenstudies en basisgegevens over het Gewestelijk Expresnet (GEN) op CD-ROM ter beschikking stellen van elke burger die erom vraagt. Dat melden de actiegroep BurgerCollectief 124 uit Ukkel en de transregionale actiegroep Cataracte. Cataracte omvat buurtcomites uit Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Linkebeek, Nijvel, Eigenbrakel, Rixensart en Dilbeek. De Federale Commissie voor de Openbaarheid van Bestuursdocumenten deed de uitspraak op verzoek van de actiegroep. (De Standaard Online 15 mei 2006)

De NMBS legde tot nu toe een exemplaar van haar plannen in het gemeentehuis van de betrokken gemeenten voor openbaar onderzoek. De dossiers zijn soms duizenden pagina’s dik. De Federale Commissie stelt dat een kopie van de bestuursdocumenten op eenvoudige aanvraag aan de burger moet worden overhandigd of op CD-ROM als de burger daarmee akkoord gaat.

In de druivenstreek zijn ook Overijse en Hoeilaart betrokken gemeenten. Lijn 161 Brussel-Ottignies wordt op vier sporen gebracht. De werken zouden in deze gemeenten starten in oktober 2006.
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Micheline Baetens)