Klare Taal Punt Vlaanderen

Op 24 maart jl. werd Klare Taal Punt Vlaanderen voorgesteld in het Vlaams Parlement. Het idee voor Klare Taal Punt komt uit Groot-Brittannië waar dergelijke dienst al zevenentwintig jaar bestaat.

Hoe schrijf je eenvoudige teksten voor volwassenen? Daarop een antwoord vinden en geven is de voornaamste taak van de nieuwe dienst. Veel mensen hebben problemen bij het lezen en beluisteren van informatie omdat daar veel te moeilijke woorden in voorkomen. Een op vijf Vlamingen heeft problemen met gewone teksten en een op zeven Vlamingen vindt de krant of ondertitels op televisie te moeilijk. Ook brieven schrijven of formulieren invullen is voor deze mensen niet evident.

Daarom geeft Klare Taal Punt les in eenvoudig schrijven, en kunnen bedrijven, diensten, verenigingen en de overheid Klare Taal Punt vragen voor hen een tekst te schrijven of te herschrijven zoadat hij voor iedereen begrijpelijk wordt.

Ook op internet vind je vaak onduidelijke en moeilijke teksten. Wie denkt dat zijn webstek niet al te duidelijk is kan die laten testen bij Klare Taal Punt en de dienst inschakelen om de webstek eenvoudiger te maken, zodat bezoekers vlugger achter de juiste informatie komen.

Wie meer wil weten over Klare Taal Punt Vlaanderen kan terecht op http://www.klaretaal.org.
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Micheline Baetens)