Kunststedenactieplan

Midden februari zette Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) samen met de toerismeschepenen van de Vlaamse kunststeden het eerste kunststedenactieplan op de sporen. De stadsbesturen van Brugge, Antwerpen, Gent, Mechelen en Leuven willen met dit plan enerzijds beter en meer gecoördineerd promoten in het buitenland, en anderzijds de kwaliteit van het product ‘kunststad’ verbeteren.

De belangstelling voor onze kunststeden neemt af. De aankomstcijfers wijzen immers op een stagnatie. In de periode 1994-1998 was er een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal aankomsten door buitenlanders in de Vlaamse kunststeden van 4,9%, in de periode 1999-2003 verminderde de groei tot 1,8%. In 2002-2003 was er zelfs geen groei meer.

“Het is inderdaad een probleem en daar zijn meerdere redenen voor”, verklaart Klaas Verbeke van Toerisme Vlaanderen aan De Standaard. “Goedkope vluchten van luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair maken verdere bestemmingen aantrekkelijker dan vroeger. Mensen gaan gemakkelijker een lang weekend naar Madrid of Venetië als het ticket niet te duur is. Er zijn ook nieuwe spelers op de markt gekomen in Oost-Europa. En grote markten zoals Engeland voerden de jongste jaren de promotie voor hun binnenlands toerisme op. Al die factoren maken dat de Vlaamse kunststeden het moeilijk kregen.”

De doelstelling van het kunststedenplan is dan ook Vlaanderen coherent en efficiënt promoten als toeristische regio, en de economische positie van de Vlaamse toeristische ondernemingen versterken. Het moet tevens de toeristische reflex in de kunststeden zelf stimuleren. De kunststeden moeten hun expertise en informatie uitwisselen en hun acties op elkaar afstemmen.

Minister Bourgeois betreurt dat Brussel vooralsnog niet deelneemt aan het kunststedenoverleg: “Brussel is een Vlaamse kunststad bij uitstek en mag eigenlijk niet ontbreken in dit plaatje. Maar de deur staat nog altijd open. Wij zullen Brussel blijven informeren over de stand van zaken. De toerismeschepen blijft uitgenodigd voor alle overleg.”

Bron: Persdienst Bourgeois & De Standaard 18.02.2006
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: David Joly)