Wist je dat…? (2)

Wist je dat er een nieuwe wet ter bescherming van de vrijwilligers bestaat? De nieuwe wet van 3 juli 2005 moest van kracht worden op 1 februari 2006 maar dit is ondertussen uitgesteld tot 1 augustus 2006. De wet moet het statuut voor de vrijwilligers regelen, maar legt ook aan kleine feitelijke verenigingen en de vele buurt- en wijkcomites bijkomende administratieve plichten op die geld en tijd gaan kosten. Zo zal elke organisatie onder andere een verzekering moeten afsluiten voor haar vrijwilligers.

Een statuut voor de vrijwilliger is misschien een nobel doel, maar zoals de wet er nu uitziet zou ze de doodsteek kunnen betekenen voor heel wat kleine organisaties. Afwachten dus of deze wet het vrijwillig engagement zal opwaarderen of afremmen.

(Meer hierover in een volgend Spoorslagnummer).
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Micheline Baetens)