Catalonie krijgt eigen .cat domeinnaam

Vlaanderen moet eigen domeinextensie .vla krijgen!

Midden september 2005 besliste het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) dat de Catalanen voortaan een eigen domeinnaam mogen registreren eindigend op “.cat”. Het ICANN staat ondermeer in voor de benaming van zogenaamde top level domeinnamen als .com en .org. Vanaf 6 januari 2006 kunnen de nieuwe .cat domeinnamen in gebruik genomen worden.

Een top level domeinnaam, steeds bestaande uit drie letters, moet duidelijk onderscheiden worden van landenextensies zoals “.be” of “.nl”. Enkel door de VN erkende onafhankelijke staten kunnen zo een landenextensie verkrijgen. In het verleden werd echter een uitzondering gemaakt voor Palestina (.ps) en Groenland (.gl).

De aanvraag bij ICANN voor het .cat domein was een initiatief van http://www.puntcat.org/, een overkoepelende vereniging van maar liefst 98 Catalaansgezinde organisaties, en bovendien met de goedkeuring van de Catalaanse regering. puntCAT mag het beheer van de top level domeinnaam waarnemen.

Vlaanderen zou dus, naar het voorbeeld van Catalonië, ook een “.vla” extensie kunnen aanvragen bij ICANN, en dit uiteraard in afwachting van een “.vl” landenextensie. Wallonië zou kunnen opteren voor “.wal” (tenzij Wales hen de loef afsteekt).

Vlaams minister voor Buitenlandse Beleid, Geert Bourgeois (N-VA), is alvast gewonnen voor het idee, maar: “Voor het verkrijgen van een dergelijk top level domein is het belangrijk dat er binnen de specifieke ‘gemeenschap’ een brede maatschappelijke consensus bestaat over de noodzaak van een top level domein. […] Indien zich binnen Vlaanderen een brede maatschappelijke beweging aftekent die ijvert voor een platform voor informatie-uitwisseling binnen de Vlaamse cultuurgemeenschap, kan de Vlaamse regering zeker haar steun betuigen bij het verkrijgen en beheren van een top level domein voor Vlaanderen.” Vlaamse Beweging, waar wachten we nog op? Aan de slag!

(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: David Joly)