Antwoord van Marino Keulen (Open VLD) op brief VKD-Spoorslag

Geachte heren,

De reactie die ik gegeven heb op het “meldpunten taalklachten” in Overijse was niet gebaseerd op de berichtgeving hierover in de franstalige pers. Zodra de zaak in de media was heb ik kennis genomen van het bericht dat verscheen in het informatieblad 'De Overijsenaar' van juni 2008, onder de titel “Centraal meldpunt taalklachten”. In dat bericht wordt aan de bevolking gemeld dat taalklachten gemeld kunnen worden op een specifiek daarvoor bestemd e-mailadres.
De tekst van het bericht miskent pertinent de taalwetgeving en de grondwettelijke vrijheid van het taalgebruik in particuliere aangelegenheden. Ik citeer: “Anderstalige bus-aan-bus reclamefolders, anderstalige borden van immobiliënkantoren,… deze en andere inbreuken op het Nederlands taalstatuut van de gemeente Overijse kan u melden op…”. De geciteerde voorbeelden zijn nochtans uitdrukkelijk geen inbreuken op de bestuurstaalwetgeving. Door het bericht wordt verkeerdelijk de indruk gewekt dat dit wel het geval is. Die indruk wordt nog versterkt in het vervolg van het bericht waarin burgers gezegd wordt dat dergelijke “inbreuken” gemeld kunnen worden en waarin gevraagd wordt die “inbreuken” te documenteren: “Vermeld hierbij steeds de precieze omstandigheden (plaats en tijdstip) en voorzie informatie zoals: naam en adresgegevens, en bewijsstukken zoals fotokopiemateriaal of een kopie van een folder…”.

Net zoals u ben ik bezorgd om het Nederlandstalig karakter van de gemeente. Ik ben echter evenzeer bekommerd voor het vrijwaren van eenieders grondwettelijke rechten. Ik meen dan ook dat het verkeerd is om bij de inwoners van Overijse of andere Vlaamse gemeenten de indruk te wekken dat het gebruik van andere talen dan het Nederlands tussen particulieren laakbaar zou zijn. Daardoor ontstaat de indruk dat een hetze wordt gevoerd tegen alles wat anderstalig is. Op zijn beurt zorgt dat er dan weer voor dat in binnen- en buitenland een beeld kan ontstaan van een onverdraagzaam en gesloten Vlaanderen. Ik ben ervan overtuigd dat dit laatste zeker ook uw bedoeling niet is.

Ik zie derhalve geen enkele reden om mijn standpunt te wijzigen.

Hoogachtend,

Marino Keulen

(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Henri Otte)