De verfransing zet zich verder…

De verkiezingen zijn achter de rug en het moge duidelijk zijn dat de partijen met een duidelijk Vlaams profiel de beste zaken hebben gedaan.

Tot zover het goede nieuws, want wederom blijkt uit de verkiezingsresultaten dat de verfransing zich stevig door zet en dit in heel Halle-Vilvoorde. In Brussel is het zelfs zoeken met een vergrootglas naar stemmen voor de Vlaamse partijen.

Al zal VUB-politicoloog Kris Deschouwer wel weer een manier vinden om dit met veel bombarie te weerleggen. Professor Deschouwer is de 'geleerde' professor die na de gemeenteraadsverkiezingen poneerde dat de verfransing, verbrusseling, ontnederlandsing – of hoe men het ook wil benoemen – van de Vlaamse rand zich niet verder voortzette. Hiervoor moest hij de stemmen van het meertalige gedrocht CDOv-Blauw-Plus in Overijse bij de Vlaamse stemmen rekenen. Nochthans hanteerde hij 3 categorieën: Nederlandse lijsten, Franstalige lijsten en tweetalige lijsten. En toegegeven, CDOv-Blauw-Plus, maakte reclame in 3-talen (Nederlands, Frans en Engels) en is dus volgens de strikte definitie van Deschouwer niet tweetalig. Maar iedere persoon met 2 gram gezond verstand beseft dat dit totaal geen Vlaamse partij is.

Om deze keer Deschouwer voor te zijn: het kanton Lennik is het enige kanton waar de Franstalige partijen verlies boeken ten opzichte van 2003. MAAR, in 2003 werden de stemmen van de Belgen in het buitenland bij dit kanton gevoegd, terwijl deze nu een eigen kanton hebben (Kanton speciaal BuZa: Brussel-Halle-Vilvoorde). En in dit kanton merken we dat de overgrote meerderheid van de stemmen gaat naar de Franstalige partijen. Dus voor alle duidelijkheid, het kanton Lennik van 2007 valt totaal niet te vergelijken met dit van 2003.

Zodus, de verfransing zet zich in heel Halle-Vilvoorde stevig door. En wat mogelijk nog meer verontrustend is, is de score van Olivier Maingain (lijsttrekker van MR in BHV): 45.439 stemmen. Ter vergelijking: Herman Van Rompuy (lijsttrekker van CD&V/N-VA in BHV): 31.403 stemmen. De heer Maingain is de frontman van het anti-Vlaamse FDF. Om enkele van de eisen van het FDF te schetsen: uitbreiding Brussel, uitbreiding faciliteiten, ondertekening minderhedenverdrag, inschrijvingsrecht in Brussel, … Allemaal zaken om de verfransing in Halle-Vilvoorde verder te bewerkstelligen.

Mocht de MR deel uitmaken van de volgende coalitie, dan zal de fransdolle stemmentrekker Maingain zijn electoraal succes vertaald willen zien in toegevingen van de Vlamingen. Zeker voor de splitsing van BHV zal hij absurde eisen stellen. En dit terwijl het niet splitsen van BHV al decennia lang een onrecht is voor de Vlamingen. Of zoals Francis Stroobants het verwoordde op de spoedmeeting in Halle: ‘De Vlaams-Brabanders vragen een behandeling zoals hun vrienden in de kiesomschrijving Leuven. Zo eenvoudig is dat. En als daarvoor iets moet gegeven worden, dan staan wij, Vlaams-Brabanders klaar om een geschenk in ontvangst te nemen: schadeloosstelling voor 44 jaar discriminatie door Franstalige toppolitici’.

Het is nu de taak aan de Vlaamse politici om het been stijf te houden: geen toegevingen en woord houden! Splitsing kieskring BHV (Kamer, Senaat, Europa), splitsing gerechtelijk arrondissement Brussel, NEEN tegen een groter Brussel, NEEN tegen de uitbreiding van de faciliteiten, NEEN tegen het minderhedenverdrag, NEEN tegen de versoepeling van de taalwetten, NEEN tegen het inschrijvingsrecht, NEEN tegen de paritaire senaat, JA voor compensaties voor de Vlamingen voor 4 decennia onrecht, JA voor een verregaande defederalisering. Naast deze slogans, zullen de (lokale) Vlaamse politici ook vele andere maatregelen moeten nemen om de verfransing van de Vlaamse rand tegen te gaan en zelfs terug te dringen.

En blijven de Franstaligen dwars liggen, dan kan hun ergste nachtmerrie sneller bewaarheid worden dan hun lief is: het Vlaamse parlement dat een onafhankelijke Vlaamse staat uitroept, nu of na de verkiezingen van 2009…

meer info:
De nederlaag van paars in Vlaanderen is een overwinning voor de bevolking van Halle-Vilvoorde
Open brief van TAK naar aanleiding van nieuwe groei Franstalige partijen in Halle-Vilvoorde
Zware vooruitgang Franstaligen in Halle-Vilvoorde – Sterke terugval Nederlandstalige partijen in Brussel
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Koen Denayer)