Franstalige benamingen voor Vlaamse gemeenten blijven dan toch behouden

Enige tijd geleden besliste de Vlaamse regering om de Franstalige benamingen van Vlaamse gemeenten als officiële schrijfwijze af te schaffen: http://www.spoorslag.org/?a=artikel&id=68 . Toen dit ontwerp-besluit werd voorgelegd aan de wetgevende kamer van de Raad van State, gaf deze hierover een negatief advies.

Het advies stelt dat de Vlaamse regering enkel bevoegd is over de schrijfwijze, maar niet over de benaming van de gemeenten. Deze bevoegdheid komt, nog volgens het advies van de Raad van State, toe aan het Vlaams parlement. Anderzijds beweert het advies dat Vlaanderen hierover helemaal niet bevoegd is in de faciliteitengemeenten. Nochthans stellen zowel de studie Boes als de studie Veny dat dit wel degelijk tot de Vlaamse bevoegdheden behoort.

Ondanks het feit dat het slechts om een advies van de Raad van State gaat, en dit advies wordt tegengesproken door professoren allerhande, bindt Vlaams minister Marino Keulen (Open VLD) in: “Het lijkt mij evenwel duidelijk dat het besluit zoals het was voorbereid en principieel werd goedgekeurd, niet meer vatbaar is voor verdere afhandeling, zeker rekening houdend met het feit dat het niet aan de Vlaamse Regering maar aan het Vlaams Parlement toekomt om de benamingen van de gemeenten bij decreet vast te stellen”.

De meerderheidspartijen van het Vlaamse parlement lijken echter niet geneigd om eerstdaags een decreet hieromtrent ter stemming voor te leggen en dus blijven we in Vlaanderen zitten met officiële Franstalige benamingen zoals Anvers, Tirlemont, Gand, Espierres-Helchin en Rhode-Saint-Genèse.

En dan is men verbaasd als de verfransing in gans Vlaanderen blijft toenemen…

Meer info:
http://www.ovv.be/page.php?ID=1163
http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/handelingen_commissies/2006-2007/c0m184bin15-08052007.pdf (zowat halverwege het document)
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Koen Denayer)