Bestemming bussen in het Nederlands

In de Vlaamse Rand rond Brussel mogen bussen van De Lijn alleen Nederlandstalige bestemmingsborden hebben. Dat heeft de Vaste Commissie voor Taaltoezicht beslist.

In gemeenten zoals Overijse en Hoeilaart rijden autobussen van De Lijn met alternerend de bestemmingsaanduiding “Bruxelles” en “Brussel” in plaats van enkel en alleen “Brussel”. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft verschillende klachten over de tweetalige bestemmingsaanduidingen gegrond verklaard. Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) roept Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) nu op om het advies van de Commissie op te volgen.

De tweetalige bestemmingsaanduidingen zijn duidelijk geen goede zaak voor het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand, meent Dehaene. Van Brempt wil het advies respecteren, maar de aanpassing van de borden mag niet te veel kosten.

De Lijn verwacht dat in de loop van augustus 2006 de eerste aanpassingen effectief zichtbaar zullen zijn. Dit neemt enige tijd in beslag, omdat de nodige materialen moeten besteld worden. Dan moet de installatie door gespecialiseerde technici uitgevoerd worden en dit terwijl alle bussen dagelijks in dienst moeten blijven.
(oorspronkelijk bericht gepubliceerd door: Koen Denayer)